13. května 2017
Sladit či nesladit? Ze všech stran slyšíte, že cukr je jed. Jenže nějaký ten cukr naše tělo i potřebuje! Jak to tedy vlastně je:
1 / 2

1. Bílý cukr

Mnoho lidí si myslí, že sacharidy = bílý cukr. Není tomu tak. Sacharidy můžeme rozdělit do dvou skupin – jednoduché a komplexní. Jednoduché nám dodají rychlou energii. Bílý cukr patří do první skupiny, která je nebezpečnější pro naši postavu. Komplexní sacharidy, tělo zásobují energií po delší dobu. Ty bychom měli preferovat. Obsah sacharidů naleznete na etiketách zakoupených potravin a nápojů. Mějte jen na paměti, že večeře by již měla být bez sacharidů.

2. Umělá sladidla

Lákavá náhrada cukru. Sladí skvěle a neobsahují žádné kalorie – slibují tedy sladkou chuť bez přibírání. Ačkoli je tato představa lákavá, má i své stinné stránky. Známé jsou například aspartam, acesulfam či cyclamaty. Tato sladidla byla původně určena pro diabetiky. Dnes je ale často používají i zdraví lidé. Výzkumy prokázaly, že umělá sladidla neuchrání před přibíráním. Údajně zvyšují chuť na sladké a pocit hladu.

3. Přírodní sladidla

Někteří lidé si myslí, že med, melasa, javorový sirup či třtinový cukr jsou z pohledu přibírání neškodné. Ani to není pravda. Jejich výhodou ale je, že kromě sladké chuti dodávají také vitaminy a minerály. Pokud to s nimi budete ale přehánět, vaše hmotnost může růst. Určitě jim dejte přednost před bílým cukrem.

1 / 2