1. března 2015
Čeští hokejisté uvařili společně se sládkem plzeňského pivovaru hokejovou pivní várku ležáku Pilsner Urquell.

Pivo, při jehož vaření asistovali plzeňský útočník Jakub Lev a obránce Jakub Jeřábek, se bude po náležitém uzrání čepovat hokejovým fanouškům v průběhu blížícího se květnového šampionátu v Praze a Ostravě. Hokejisté tak vyměnili na jeden den zimní stadion za pivovarskou varnu a sklep a místo bruslí obuli ledařské boty. 

Plzeňské sládky doplnili včera při práci čeští hokejisté. Reprezentanti Jakub Lev a Jakub Jeřábek totiž dostali od sládků výjimečné pozvání do pivovaru, aby společně s nimi uvařili k příležitosti květnového šampionátu hokejovou pivní várku plzeňského ležáku pro fanoušky. Pod taktovkou staršího obchodního sládka Plzeňského Prazdroje Václava Berky tak vytvořili fanouškovské pivo, které bude nyní po dobu pěti týdnů zrát podle původní receptury v pivovarských sklepích. Poté si s ním fanoušci budou moci v hokejových fanouškovských zónách připít na zahájení utkání mistrovství světa.

Hokejisté spojili podle tradičního pivovarského receptu z roku 1842 tři základní suroviny, které dělají plzeňský ležák originálem slavným po celém světě – měkkou plzeňskou vodu, světlý slad z českého ječmene a hořký žatecký chmel. „Hokejovou pivní várku jsme poctivě uvařili tak, aby mělo pivo ten správný říz a bylo tak pro fanoušky tou pravou odměnou za jejich přízeň a aktivitu,“ řekl plzeňský útočník a český profesionální hokejista Jakub Lev.

Ještě před uvařením hokejové várky však museli oba hokejisté projít testem, který ověřil jejich sílu, šikovnost a zdatnost v pivovarských řemeslech. Společně se utkali v disciplíně válení pivních sudů a namísto bruslí obuli ledařské boty. „Reprezentanti si vyzkoušeli válení dubových soudků, tedy práci pivovarských bednářů, kteří pivní sudy z dubového dřeva vyrábějí a musí s nimi pak manipulovat. A to od těch nejmenších třeba až po půltunové obrovské sklepní sudy,“ vysvětlil Václav Berka, starší obchodní sládek plzeňského pivovaru. „Protože téměř každý den bruslí na ledu, ocitli se i v kůži pivovarských ledařů a vyzkoušeli si pohyb v ledařských botách. Ledaři zásobovali v minulosti pivovarské sklepní kóje ledem, aby bylo uskladněné pivo správně vychlazené a mělo ideální chuť. Led těžili celou zimu z rybníků a dováželi do pivovaru, na což potřebovali speciální náčiní a hlavně zvláštní boty, ve kterých však nebylo zrovna nejsnadnější se hýbat,“ dodal Berka, který na oplátku oblékl na vaření várky hokejový dres.

Hokejovou pivní várku ochutnají fanoušci v květnu se začátkem mistrovství.