Dny se výrazně prodlužují, sluneční paprsky jsou stále hřejivější, jaro už pomalu ťuká na dveře. Právě nynější roční období je nejvhodnější k tomu, abychom si vyčistili organizmus a zbavili ho balastních látek a toxinů, které se v něm během zimy nahromadily. I když má naše tělo určitou samočistící schopnost, není od věci mu v tom trochu pomoci. Naordinujte si jarní očistnou kúru, abyste byli fit a nepustili si jarní únavu přes práh. Zlepší se vám nejenom pleť a kvalita vlasů, ale především nálada.
Nezbytnou a základní součástí procesu očisty je úprava stravovacích návyků a vyčištění orgánů zažívacího traktu, především střev. Mechanická očista střev se provádí s pomocí klystýru, nebo speciálním přístrojem určeným pro tyto účely – hydrokolonem. Tato metoda je dnes již běžně rozšířená. Svému tělu můžete k očistě pomoci hlavně tím, co budete jíst a pít. Na jaře potřebuje naše tělo více vitaminu C, nenasycených mastných kyselin a rostlinných bílkovin. Jídlo by tedy mělo být bohaté na zeleninu, celozrnné pečivo, ovoce či luštěniny – a pokud možno co nejméně tepelně upravované.
Vyhněme se konzervovaným a průmyslově zpracovaným potravinám – konzervační látky zatěžují organizmus. Chcete-li tělo vyčistit opravdu důkladně, vynechejte i živočišné tuky, uzeniny a vejce. Ostatně, již naši předkové věděli, že po zimě je třeba tělu odlehčit, a drželi masopust. Jeho součástí byly karnevaly – z latinského carne vale, což znamená doslova sbohem masu.