18. února 2015
Myslíte, že se vás horší snášenlivost lepku netýká? Copak nejste unavená? Nepobolívá vás hlava? Nemáte problémy se zažíváním?
1 / 3

Ano, i tyto neduhy mohou být příznakem horší snášenlivosti lepku. Obzvláště pokud se nemůžete dopídit žádné jiné příčiny, proč se tak často necítíte ve své kůži.

I kdybyste ze svého jídelníčku vyřadila veškeré pečivo, lepek bude pořád součástí vaší stravy. Najdeme ho v uzeninách, polévkách, sladkostech, nápojích a v podobě ječného sladu, dokonce také v čokoládě.  

„Z nejmodernějších poznatků již víme, že stavění obilovin na přední místa v naší stravě jsou nejhorším výživovým omylem historie lidstva,“ podotýká inženýrka Anna Jermářová z kliniky Paleo Spirit a pokračuje: „V obilovinách není jediná látka prospěšná zdraví, kterou bychom nemohli získat ze zeleniny a ovoce. Konzumace obilovin, a to i celozrnných vede k nadměrné produkci inzulinu, ukládání tuku, především břišního, a srdečním chorobám. Lepek a jemu podobné látky obsahující prolaminy neboli těžko stravitelné látky bílkovinné povahy jsou alergenní a narušují fungování imunitního a zažívacího systému, podporují celkové zanícení organismu, tzv. systémový zánět.“  

Nekonečný seznam neduhů
Přestože obiloviny, potažmo lepek, mohou stát za celou řadou našich zdravotních problémů, rozhodně není jednoduché ho vyřadit ze života. Musíte se připravit na tvrdou práci v podobě radikální změny stravování a také nekonečné pročítání etiket.

Že to stojí za to, dokazuje zkušenost osmatřicetileté Jany. Léta trpěla chronickým kašlem, u kterého žádný z klasických lékařů nedokázal najít příčinu. Nezabíraly léky na alergii, astma, příčinu neodhalily ani testy poravinové intolerance, které si zaplatila na alergologii v Thomayerově nemocnici. Nakonec jí radikální vyloučení lepku doporučila lékařka pracující s principy celostní medicíny. A změna na sebe nenechala čekat dlouho. Kašel se zmírnil na minimum, zmizelo nadýmání, upravila se bolestivá menstruace, ustoupil opakovaný zánět v zubu, zlepšil se stav pokožky i nehtů. „Nebylo to ze dne na den, ale už po nějakých čtrnácti dnech bylo vidět, jak se tělu ulevilo,“ popisuje svůj experiment s vyřazenín lepku Jana. „Bohužel musím kromě obilovin vyřadit také vaječný bílek a hledání alternativ ve stravě není jednoduché. Zatímco lepek jsem vyřadila na sto procent, s bílky občas bojuji. Musíte se připravit na to, že budete odpovídat na nejrůznější otázky přátel, občas budete o hladu, protože si na návštěvách nebudete mít co dát, ale všem, kteří se do toho pustí, držím pěsti. Stojí to za to.“

1 / 3