28. ledna 2015
Dieta je většinou pěkná otrava, co takhle si ji trochu užít, alespoň barevně?

Režim
Jídelníček si můžete libovolně zkombinovat z doporučených potravin do 5-6 porcí. Abyste nepřeháněla porce, dodržujte správný pitný režim a také rozestup mezi jídly cca 2,5 hodiny. Každý den máte mít na talíři jinou barvu (stejně jako měníte barvy v šatníku, měňte je na talíři). Tento typ diety držte maximálně 10 dní!

Zelený den
Zelené potraviny nás chrání před rizikem některých typů rakoviny a mají pozitivní vliv na srdce a cévy, jako bonus uklidňují nervy.
Nabídka zelených potravin je velmi široká, proto si na talíř naložte například: zelená jablka, zelené hrozny, hrušky, cuketu, chřest, hlávkový salát, špenát, zelenou papriku, řapíkatý celer, hrášek, brokolici, okurku, kiwi, olivy, pažitku, pórek, fazolové lusky, kapustu, zelené druhy salátu, bylinky,…

Červený, růžový a fialový den
Červené potraviny podporují zažívání a urychlují vylučování toxických látek z těla. Látky v těchto potravinách regenerují buňky a pomáhají trávení, jako bonus pozitivně ovlivňují zrak.
Dejte si: červená jablka, jahody, maliny, třešně, brusinky, meloun, červená řepa, červená paprika, rajčata, ředkvičky, višně, červené fazole, tuňák, losos, libové hovězí maso, zvěřina, šunka s obsahem masa více než 75%,..

Oranžový a žlutý den
Tyto potraviny zásobují tělo vitaminem A a betakarotenem, což nejvíce ocení vaše pokožka. Zároveň chrání srdce a imunitní systém.
Na talíř naservírujte: ananas, dýni, pomeranče, citrony, mango, meruňky, broskve, mrkev, kukuřici, brambory, vajčený žloutek, sýry, žlutá a oranžová paprika, žlutá jablka, cizrna, čočka, hrách, mandle, ořechy…

Modrý den
Tady je výběr potravin trochu omezen, ale nebojte se, hlady trpět nebudete. Modré potraviny podporují paměť!
Pochutnejte si na: borůvkách, ostružinách, hroznu, švestkách, fících, lilku, rybách (treska, pstruh)…

Bílý den
Bílé potraviny jsou obvykle bohaté na vápník, a mnohé jsou také zdrojem probiotických bakterií, které jsou nutné pro dobré trávení.
Dejte si: vaječný bílek, jogurty, kefír, mléko, tvaroh, cibuli, česnek, květák, žampiony, bílou ředkev, bílé maso, bílé ryby, rýži, kokos…

Pokud zapojíte fantazii, dokážete každý den vykouzlit neodolatelná jídla, na která se budete těšit. Výhodou této dietní kúry je pestrost.

Ideálním doplňkem jsou šťávy z ovoce a zeleniny. Dodržujte barvy a pijte zdravě!