Snídej sám, obědvej s přítelem a večeři dej svému nepříteli nebo Jez do polosyta, pij do polopita. Už naše babičky a jejich babičky intuitivně věděly, že člověk se nemusí přejídat... Podle nejnovějších studií přijímá průměrný Američan denně až o polovinu víc energie z jídla, než potřebuje ke spokojenému životu. A konzumované potraviny paradoxně mnohdy obsahují výrazný nedostatek živin – vitaminů, minerálů a mastných kyselin, jsou však plné soli, nezdravých tuků či sacharidů. V Evropě na tom jsme o trochu lépe, ale ani tady to není žádná sláva...
Vědecké objevy
Takzvaná kalorická restrikce má velmi pozitivní vliv na zdraví a délku života. Pokud je při zachování všech komponent potravy snížen příjem energie o třetinu až polovinu pod běžné hodnoty, vychází najevo, že se u určitých organismů (tedy nejen u člověka) může „protáhnout“ jejich život až o celou polovinu! Snížený příjem energie v jídle je příčinou toho, že živý systém jinak přepisuje genetickou informaci do „hmoty“, tedy do bílkovin. Aktivují a přepisují se tím obzvláště geny dlouhověkosti, sirtuiny. Když je omezen přísun kalorií, má to vliv i na mnohé další faktory, které napomáhají prodlužování života. Systém je méně zatížen, a tím se logicky také pomaleji opotřebovává. Trávicí trakt, ale i třeba buněčné mitochondrie, mají najednou méně práce, a když jsou například mitochondrie méně zatížené, vede to ke snížené tvorbě volných radikálů, které mohou vážně poškodit tkáně.
Nelze si ale samozřejmě představovat, že když najednou uberete jakékoli dvě třetiny veškerého svého jídla, budete žít do sto padesáti let a zůstanete zdravá, krásná a vitální... Ukázalo se, že z dlouhodobé perspektivy stačí ubrat celkem nenápadnou třetinu, což je podle mnoha odborníků optimální řešení. Kdybyste ubrali víc, hrozilo by, že organismus nebude mít dostatek živin ke zdravému fungování.
Při troše pozornosti a vůle se dá jedna třetina kalorického příjmu ubrat tak, že to ani nepoznáte. Přijímejte denně minimálně 25 kalorií na kilo vaší váhy, takže pokud vážíte 60?kg, dopřejte si 1500 kalorií každý den. Vybírejte si pokud možno vše průmyslově neupravené, čerstvé, nejlepší je jíst například zeleninu s nízkým obsahem škrobu – místo brambor nebo rýže si dejte brokolici. Zaměřte se víc na vlákninu, přidá jídlu na objemu, dává strukturu, ale nedodává kalorie. Je skvělá na trávení a upravuje hladiny cholesterolu – obsahuje ji zelenina, ale i cereálie nebo kvalitní celozrnné pečivo.