Máte švestky v hlavě spojené jen s drobenkovými koláči, knedlíky, buchtami, povidly a maximálně slivovicí? Podívejte se na ně z dietní stránky, protože určitě stojí za pozornost. Už jen samotný fakt, že 10 dkg ovoce obsahuje 85 % vody a pouhých 210 kJ, by vás měl přimět zařadit švestky do své diety.
Diety totiž tohle ovoce milují – švestky jsou nejen málo kalorické, ale obsahují velké množství vlákniny, která vás zasytí. Naordinujte si švestkový týden – zařaďte pět středně zralých plodů místo každé přesnídávky, večeřte pouze míchaný zeleninový salát, dodržujte pitný režim a v neděli budete naprosto spolehlivě o jedno až dvě zdravá kila štíhlejší. Nehledě na fakt, že organismu prospějete. Švestky domácí jsou bohatou zásobárnou vitaminů a minerálů, nadarmo nezískaly přezdívku ‚přírodní tableta B-komplexu‘. Vitaminu C v nich sice není moc, ale na dalších látkách si tenhle ‚handicap‘ vynahrazují.
Jak pomáhají zdraví
Vitamin B patří mezi nejúčinnější antioxidanty, odbourává škodlivé látky a chrání před některými druhy rakoviny.
B 12 je velmi důležitý pro krvetvorbu a působí jako prevence proti chudokrevnosti.
Vitamin H biotin je nezbytný pro látkovou přeměnu, pomáhá kráse a zdraví vylepšováním kondice pokožky, vlasů a nehtů.
Vitamin E je antioxidant chránící buňky před stárnutím a poškozením, funguje jako prevence některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních chorob. Navíc zvládá udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi.
Kromě vitaminů obsahují švestky také účinné minerály. Především draslík (srdce, nervy, svaly), fosfor (látková přeměna, zuby, kosti), vápník (kosti, zuby, nervy) a hořčík (mozek, svaly, metabolismus). Švestky jsou neocenitelným pomocníkem v rozhýbávání neochotné peristaltiky střev. Pomohou vám jak čerstvé, tak sušené (ovšem pozor, sušením nabývají na kaloriích přibližně třikrát). Zrychlení zpracování potravy startuje mechanismus a pochopitelně také proces hubnutí. To je neocenitelné!
Švestkový salát
Suroviny: 10-15 švestek, listy salátu rucola, 2-3 broskve, oloupaná jádra vlašských ořechů, 1 malá červená cibulka, 100 g nivy
Příprava:
Omyté švestky a broskve nakrájíme na měsíčky, listy salátu opereme a natrháme na kousky. Jádra vlašských ořechů rozpůlíme. Cibulku rozkrojíme napůl a nakrájíme na plátky, které rozbereme. Nivu pokrájíme na kostičky. Veškeré ingredience smícháme a podáváme vychlazené.