Chcete-li pro své zdraví udělat něco prospěšného, omezte ve svém jídelníčku tučná masa, uzeniny, sladkosti, jídla typu fast food a alkohol. Naopak přidejte ovoce a zeleninu, zakysané mléčné výrobky, celozrnné cereálie, rybí a drůbeží maso. Nezapomínejte také na pravidelný jídelní režim, správný pitný režim se zařazením bylinných čajů (optimálně po dobu 14 dnů 3x denně šálek čaje) a vhodnou tepelnou úpravu pokrmů (vaření, dušení, pečení na malém množství tuku).
Můžete si dopřát i přísnější očistný den, který by se měl skládat z většího příjmu zeleniny, ovoce a zakysaných mléčných výrobků. „Zakysané mléčné výrobky představují v pravém slova smyslu zázrak, který podpoří vaše zdraví v mnoha ohledech. Zakysané mléčné výrobky v sobě zahrnují probiotické kultury, kterým je připisováno mnoho pozitiv,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků www.bileplus.eu.
Prokázané zdravotní účinky probiotik:
? obnovení střevní mikroflóry po užívání antibiotik
? zkrácení nebo zmírnění příznaků zánětlivých střevních onemocnění a průjmů
? snížení množství enzymů a bakteriálních metabolitů, které mohou způsobovat nádorové bujení
? prevence, popř. zmírnění nespecifických a nepravidelných zažívacích potíží u zdravých osob
? zmírnění projevů nesnášenlivosti vůči mléčnému cukru laktóze u osob trpících laktózovou intolerancí
? prevence nebo zmírnění alergických a atopických projevů u dětí
? celkové zvýšení odolnosti organismu
? prevence nachlazení, chřipky a infekcí močového ústrojí
? tvorba některých vitamínů
Prebiotika
V souvislosti s probiotiky se hovoří o prebotikách. „Prebiotikem se v podstatě rozumí vláknina, která představuje „potravu“ pro prospěšné bakterie. To má samozřejmě pozitivní dopad na zdraví. Prebiotika se nacházejí především v obilovinách a zelenině (např. v česneku, cibuli nebo póru).“
Zdravotní účinky prebiotik:
? pozitivní vliv na složení mikroflóry zažívacího traktu
? zvětšení objemu stolice a tím zlepšení střevní pasáže
? prevence zácpy
? prevence vzniku nádorů tlustého střeva a konečníku
? snížení hladiny krevních tuků a cholesterolu
? podpora vstřebávání některých minerálních látek (např. vápníku)
? podpora imunity
„Prebiotika mají stejně jako probiotika značný vliv na zdraví. Příznivý efekt prebiotik je nejvýraznější, pokud jsou konzumována společně s probiotiky,“ dodává odbornice.
Příklady jídelníčků pro půst
Jídelníček č. 1
(5500 kJ, 95 g bílkovin, 48 g tuků, 130 g sacharidů)
Snídaně:
Bílý jogurt, 150 g ovoce, lžíce ovesných vloček
Přesnídávka:
Zeleninová nebo ovocná šťáva
Oběd:
Velký zeleninový salát (může být pokapaný olivovým olejem), dipp ze 150 g tvarohu a lžíce bílého jogurtu
Svačina:
Ovocný koktejl z kefírového mléka a drobného ovoce
Večeře:
Květák a brokolice zapečená s tvarohem a sýrem
Jídelníček č. 2
(5500 kJ, 95 g B, 46 g tuků, 135 g sacharidů)
Snídaně:
Mléčný koktejl s banánem, sypaný mletými ořechy a vločkami
Přesnídávka:
Ovoce s tvrdým sýrem
Oběd:
Dušená zelenina s jogurtovou zálivkou, v případě hladu brambory se žervé
Svačina:
Kefírové mléko
Večeře:
Ředkvičková pomazánka (alternativa tvaroh s mrkví a celerem) obložená zeleninou, popř. s tmavým pečivem
Více informací včetně zajímavých receptů na www.bileplus.eu