Ani se nedivíme, pokud máte pocit, že mléčné výrobky jsou právě to, čím byste měla tělo pravidelně zásobovat. Za řadou neduhů však může stát právě kravské mléko. Pro člověka je údajně cizorodou látkou, a tak dokáže nadělat pořádnou neplechu zahleněním počínaje, přes alergie, astma, záněty, nadýmání až po premenstruační syndrom. MUDr. Josef Jonáš popisuje mléčnou bílkovinu kasein jako lepidlo, které narušuje metabolismus.
Kravské mléko je svým složením ideální pro tele, ne pro člověka. Ostatně jsme jediní tvorové, kteří pijí mléko i v dospělosti a navíc od jiného živočišného druhu. Není se tedy co divit, že až tři čtvrtiny populace trpí nesnášenlivostí mléčného cukru. Dva nebo tři měsíce bez mléka vašemu tělu prospějí. Nahraďte jej výrobky z kozího či ovčího mléka. Další alternativou je kravské mléko ošetřené pouze šetrnou pasterizací a ideálně kysané za pomoci živých kultur. Nebo zkuste rovnou rýžové, mandlové či sójové produkty.
Už ani mouka není, čím bývala
Kvůli „stabilizaci“ kvality a prodloužení trvanlivosti začali výrobci mouku zbavovat všeho, co ji dělalo výživnou. Dnes se zrno obrousí o to nejcennější – klíček a obal. Oboje je přitom zdrojem vlákniny, nenasycených mastných kyselin i vitaminů. Bílá mouka je oproti celozrnné chudší o 60 procent vápníku, 76 procent železa, 85 procent hořčíku a stejné množství vitaminu E. Rafinovaná mouka naopak obsahuje jen minimum látek tělu prospěšných. Zato je plná lepku. Podle příznivců celostní medicíny tak tělo pouze zalepí a zahlení. Pohromou je především pro naše játra a střeva. I přestože netrpíte přímo celiakií, může mít bílá mouka na svědomí nadýmání, zácpu, průjem, astma či alergii.
Aspoň dočasně se zbavte mouky ve všech jejích podobách, včetně té celozrnné. Alternativou jsou výrobky z pohanky, jáhel či celozrnné rýže. Jakmile své tělo očistíte, zařaďte do jídelníčku původní obiloviny, jako je špalda či žito.