Detoxikovat naše tělo v praxi znamená, že se ho snažíme zbavit toxinů, tedy látek škodících lidskému organismu. Toxiny jsou v tomto případě látky, které se dostanou do těla v podobě nevhodných potravin, nápojů, vzduchem, přes kůži nebo sliznice, s různými formami léků atd. Některé škodliviny však mohou vznikat i v organismu samotném jako důsledek narušené funkce orgánů a tkání. Všechny látky zdraví prospěšné, ale i ty škodící rozvádí po celém našem těle krev. Ta je tedy hlavní důležitou propojující tekutinou celého organismu, která udává a zároveň odráží náš zdravotní stav. Detoxikace napomáhá posílit obranyschopnost našeho organismu proti infekcím a mnoha chorobám, harmonizuje produkci žláz s vnitřní sekrecí a celkově zlepšuje náš metabolismus.
Strava
Lněné semínko: Jak zdůrazňuje výživová poradkyně Kateřina Koušová, lněná semínka opravdu velmi příznivě působí na funkce naší trávicí soustavy a navíc obsahují skvělý antioxidant – vitamin E a pak také jód, který je v podstatě nezbytný pro zajištění správné funkce štítné žlázy.
Kysané mléčné nápoje – kefír: Co do léčebných účinků bylo prokázáno, že kysané mléčné nápoje odstraňují různé zažívací potíže a příznivě podporují činnost ledvin. Výživová poradkyně Koušová dodává: „Díky obsahu bakterií mléčného kvašení a laktobacilů obnovuje činnost střevní flóry a tím zlepšuje příjem cenných látek, trávení a napomáhá detoxikaci organismu. Kefír zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech, rozkládá těžce stravitelné látky. V trávicím traktu se dokáže vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry, stimuluje imunitní systém.“
Sušená syrovátka: Vyniká vysokým obsahem kvalitních bílkovin. Velmi užitečnou je syrovátka právě při regulaci funkcí trávicího systému, kdy napomáhá při čištění střev a podporuje tvorbu střevní mikroflóry. Podle výživové poradkyně Kateřiny Koušové nápoje nebo další produkty ze sušené syrovátky obsahují veliké množství vitaminů (konkrétně vitaminy skupiny B), antioxidantů (vitamin E a vitamin C) a minerálních látek (vápník, hořčík, sodík, draslík, zinek apod.).