23. prosince 2013
Bílé pečivo je sice křupavé, nadýchané a dobroučké, ale odborníci na zdravou výživu ho nedoporučují.

Důvodu je víc, v poslední době se uvádí zejména to, že pšeničná mouka:
● obsahuje hodně lepku, na který má mnoho lidí alergii a zanáší střevní stěny

● obsahuje lektiny, látky, které blokují inzulinové receptory a přispívají ke vzniku cukrovky. Tělo tak dostává signál, že má málo energie, a výsledkem je, že se člověk přejídá a nasazuje na obezitu. I na bílé pečivo tak může vzniknout závislost podobně jako na domašťované hamburgery. 

Jak se z této závislosti vymanit?

Začít zařazovat do jídelníčku výrobky ze žitné nebo kukuřičné mouky. Kromě žitného pečiva je na trhu i řada produktů, které mohou klasické pečivo nahradit, ať jde o celozrnné chleby, kukuřičné či rýžové tousty nebo již dlouhodobě oblíbený Knäckebrot, jehož variantu křoupali na svých plavbách již dávní Vikingové. Např. řada Racio nabízí širokou paletu zdravého pečiva od chlebů a sucharů až po dětské křupky.