Kocovina je součtem účinků alkoholu a chemických reakcí těla, které se snaží ho odbourat. Nabízíme odpovědi na pět nejčastějších otázek ohledně akloholu:
Proč je mi tak zle
K likvidaci následků nadměrného pití tělo využívá spoustu vody, minerálů, vitaminů. Zatížená játra neprodukují glukózu, což vede ke špatné náladě.
Řešení:
? Zavodněte se. Bez řádné hydratace si kocovinu prodloužíte a nezbavíte se ani migrény.
? V lékárnách jsou dostupné přípravky přímo na kocovinu.
? Při urputné bolesti hlavy vsaďte na aspirin. Je lepší než analgetika.
? Zapomeňte na ‚vyprošťováka‘. Koledujete si o kombinovanou otravu alkoholem a navíc – potřeba alkoholu při kocovině je příznakem závislosti na etanolu.
A co ta hlava
Intenzivní bolesti způsobuje roztahování buněk v mozku. Alkohol ovlivňuje i motorické centrum. Závratě a dezorientace pak ovlivňují žaludek a ten reaguje nevolností.
Řešení:
? Vsaďte na chřest. Aminokyseliny a minerály v něm stimulují funkci enzymů odbourávajících alkohol.
? Protikocovinové jsou i: vejce, pečivo, banány a med; z nápojů pomerančový nebo rajčatový džus. O ‚starou dobrou‘ česnečku se vedou spory.
? Nasaďte si brýle proti slunci, světlo dráždí oční nervy a bolest hlavy prohlubuje.