14. října 2013
Potravinová intolerance. Slovní spojení, které se objevuje stále častěji. Omezení v jídelníčku nejsou jen rozmarem a krokem důležitým pro snadnější žití...
1 / 3

Bolest hlavy a kloubů. Únava. Nadváha, které se nejde zbavit. Stres. Deprese. Všechno tohle často přičítáme vysokému pracovnímu tempu, věku… Zakopaný pes však může ležet jinde. V tom, co jíme! Alergie na potraviny je obvyklou záležitostí. Určitě ve svém okolí najdete řadu lidí, kteří nemohou ořechy, jahody, mořské plody, protože by okamžitě dostali alergickou reakci – třeba ve formě astmatického záchvatu. Některé jídlo ale může škodit skrytě. Celé roky bojujeme s nafouklým břichem, ekzémy nebo bolestmi hlavy, aniž bychom tušili, že za naše potíže může třeba chléb k snídani nebo sklenice jablečného džusu.

Od bolestí břicha až po přehnanou únavu
„Intolerance na potraviny se projevuje zdánlivě pestrou škálou zdravotních obtíží – bolestmi břicha, nadýmáním, zadržováním vody, zácpou či průjmem, ale i ztuhlými klouby, bolestmi hlavy nebo přehnanou únavou…“ popisuje na úvod tuto problematiku MUDr. Monika Golková z Anti Aging Clinic A2C, která se takzvanou potravinovou intolerancí zabývá již řadu let. Odhalení intolerance na potraviny není jednoduché. Zatímco u alergie máte reakci zaručenou v řádu minut či hodin, u horší snášenlivosti se může objevit až za několik dnů. Proto je tak těžké potravinovou intoleranci vystopovat sám. Občas mohou spolu s vámi tápat i praktičtí lékaři. Za bolestmi hlavy či silným předmenstruačním syndromem hledají vše možné, jen ne reakci na některé složky vašeho jídelníčku.

Odhalení potravin nebo aditiv, která vám nesedí, může radikálně změnit vás život. „Přišla k nám například osmatřicetiletá dáma, která už strašně dlouho trpěla úpornými bolestmi hlavy. Bolesti byly tak velké, že musela být i hospitalizována a léčena silnými analgetiky. U klientky jsme provedli ALCAT test – vyšetření potravinových intolerancí a také komplexní hormonální vyšetření. Zjistili jsme těžkou alergii na lepek, fazole, rajčata, jablka a několik dalších potravin. Již další měsíc přišla úplně jiná žena. Bez bolestí hlavy, plná energie a vitality.“ vzpomíná na jeden z konkrétních případů primářka Monika Golková. Podle ní je také velké pozitivum testování zlepšení imunity a psychiky. Ve své praxi prý zažila ženu, která i přesto, že dodržovala zdravou životosprávu a cvičila, měla stále lehkou nadváhu, ale hlavně velké výkyvy nálad před menstruací. Po několika měsících dodržování výsledků nejen ztratila kila navíc, ale hlavně se „stabilizovala“ její psychika.

1 / 3