Že je strava bohatá na chilli dietnější a lidé konzumující chilli často a pravidelně jsou hubenější, si všimli vědci už před časem. Poslední léta se proto zaměřili přímo na výzkum účinků chilli a konkrétně jeho pálivé bílkoviny kapsaicinu. A první pokusné studie potvrzují, že kapsaicin opravdu může pomáhat hubnout. Nejenže snižuje příjem kalorií do těla, ale pomáhá také odbourávat již vzniklé tukové zásoby.
Zázrak zvaný chilli papričky
Chilli papričky pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky, přesněji z oblasti Karibiku. V současné době se pěstují stovky odrůd chilli (plody papriky roční, papriky křovité nebo papriky čínské), ve většině případů jako letničky. Zralé plody se sklízejí 4 měsíce po výsadbě, poté se suší – uměle anebo na slunci. Sušením se mění chuťové vlastnosti chilli a také jejich pálivost.
Co způsobuje jejich pálivost?
Pálivost u chilli papriček se rozděluje podle desetibodové stupnice, přičemž 1 bod značí jemně pálivou chilli papričku a 10 bodů extrémně pálivou chilli papričku. Nejpálivější jsou odrůdy papriky čínské. Pálivost způsobuje, jak už je výše zmíněno, látka zvaná kapsaicin.
Chilli jako afrodisiakum
Jak jsme se již dozvěděli, chilli papričky nám pomohou při shazování nadbytečných kilogramů a také nám navodí dobrou náladu. Málokdo ale ví, že chilli patří také mezi afrodisiaka. Vyzkoušejte je pro povzbuzení své a partnerovy touhy. Stačí přidat kousek chilli papričky do pokrmu.
Čtěte také: Přírodní afrodiziaka! aneb Co rozpoutá vlnu vášně?
Co možná nevíte...
Pravidelná konzumace chilli papriček (čerstvých i sušených) pomůže nejen diabetikům (kapsaicin snižuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi), ale také pacientům trpícím chorobami srdce (omezují tvorbu tukových depozit v tepnách a brání vzniku krevních sraženin) či žaludečními vředy. Je prokázáno, že pravidelní konzumenti chilli papriček trpí méně často rakovinou.