31. července 2013
Máte až po krk věčného pobíhání s prachovkou a mopem po bytě? Začínáte pomalu přemýšlet o paní na úklid? Osvojte si pár šikovných gruntovacích návyků a možná to nakonec přece jen zvládnete sama.
1 / 2

Neúnavné milovnice pořádku a čistoty jsou ochotné celý svůj produktivní věk strávit urputným leštěním nerezového sporáku a vytíráním plovoucí podlahy. Určitě nějakou takovou znáte! Často se nacházejí v řadách našich maminek či babiček, pro něž byla vypulírovaná domácnost osobní vizitkou. Jenže doba pokročila a málokterá žena má chuť i odvahu zůstat hospodyňkou na plný úvazek. Pokud si nemůžete dovolit profesionální pomocnici, je na čase zavést systém! Jinými slovy – uklízejte rychle a efektivně!

Kuchyň 1x týdně
Abyste tuto místnost udrželi v čistotě, bude vám stačit přibližně třičtvrtě hodiny každý týden. Za tu dobu stihnete zamést, vytřít podlahu, utřít prach z poliček a vydezinfikovat odpadkový koš. Důležitá je pravidelnost – na špínu nashromážděnou za měsíc budete také potřebovat mnohem víc času. K týdennímu úklidu je zapotřebí i určité každodenní disciplíny, která vám ale nezabere víc než pár minut. Že ta hora nádobí počká do rána? Pak není divu, že vstáváte i uléháte s nechutí. Spojte si stolování i plný žaludek s čistou a uklizenou kuchyní! Po jídle dejte nádobí do myčky, pokliďte pracovní desku a setřete cákance na sporáku. Možná vám to přijde otravné, ale daleko větší zlo je věčnost strávená nad dřezem s hromadou talířů, na nichž už je špína pořádně zaschlá. 

Sporák a trouba 1x měsíčně
Jestliže budete varnou desku čistit průběžně, důkladnou péči si vyžádá jen zhruba jednou za měsíc. Vylitou polévku otřete dřív, než stačí zaschnout a zapéct se při dalším vaření. Je to záležitost chvilky. Zvláštní pozornost si zaslouží také cukr. Pokud se vám při vaření vysype, sporák vypněte a rychle cukr odstraňte. Jakmile totiž zkaramelizuje, může varnou desku nenávratně poškodit.  Když přijde čas na zevrubnou očistu, mějte vždy připravený speciální čisticí prostředek, který zajistí hezký vzhled i delší životnost zejména sklokeramickým deskám. Máte plynový sporák? Pak nezapomínejte ani na podložky pod hrnce, které můžete dát i do myčky. Čas od času by se ze sporáku měly odmontovat i ovládací knoflíky, pod kterými se také hromadí mastnota. Povrch sporáku vždy čistěte zastudena!  Moderní trouby jsou často vybaveny samočisticí vrstvou, ale i u té ‚obyčejné‘ trouby se nečistot zbavíte lehce – postavte dovnitř misku s vodou a nechte troubu zahřát. Pára uvolní špínu i mastnotu, kterou pak snadno setřete hadříkem. S připáleninami na dveřích trouby si poradí keramická škrabka. Pravidelně nezapomínejte čistit ani digestoř. Valná většina filtrů je omyvatelná v horkém roztoku jaru.   

1 / 2