11. června 2013
Fresh džusy zažívají svůj boom. Ty osvícenější podniky nabízejí i šťávy zeleninové. Ty nejosvícenější dokonce celozelené.
1 / 2

Zeleninovými, brčálově zbarvenými džusy začíná málokdo. Musíte se k nim nejdřív propít. Scénář je většinou následující: Uvědomíte si, že když si k snídani dáte ovocné zahuštěné smoothie plné vlákniny, eventuálně jogurtu, vydržíte bez hladu až do oběda. Přechod do druhé fáze bývá kvantovým skokem ve vědomí pijáka freshů. Můj vypadal nějak takto: Po roce pití freshe banán-ananas-jahody-něco-něco… a absolutního nezájmu o zeleninové výlisky jsem stála s ostřílenější kamarádkou v džusérii.

„Ty si nedáš zeleninový fresh?“ zeptala se jen tak mimochodem. Koukala jsem nejdříve na ni, pak do menu. Jemný zeleninový fresh, prý vhodné pro začátečníky. Celer, mrkev, řepa, jablko. Nejdříve se tvářím nedůveřivě. Pak odložím předsudky a jemný zeleninový zkusím. Je skvělý. Po týdnu přecházím na zeleninový drink bez jablka, zato s okurkou. Plus listový špenát! Mé drinky jsou den ode dne zelenější. Po měsíci a půl zeleninové očisty (jedla jsem přitom celkem jako vždycky, tzn. středně zdravě s občasnými dietickými úlety v podobě pytlíku belgických pralinek po půlnoci) jsem zaznamenala zajímavé věci. Menší hlad. Tři kila dole. Lepší pleť. Víc energie.

V čem tkví síla zeleninových džusů? V množství vitaminů, minerálů a antioxidantů, které se neničí tepelnou úpravou. Když se jedná o fresh zahuštěné nápoje typu smoothie, máte v nich navíc i vlákninu, která vás nejen zasytí, ale i vylepší trávení – dáte-li si pevný oběd, vaše tělo ho bude trávit tři až pět hodin. Bude z něj hromada odpadu a živin často pomálu. U šťáv je doba trávení jen kolem patnácti minut. Odpad skoro jen tekutý a živin spousta.

1 / 2