17. listopadu 2010
Říká se, že tělo se obnoví každých sedm let. Jackie vám přináší přesnější ‘rozvrh‘ a rady, jak ‚proměně‘ výrazně pomoci.
1 / 3

Děsíte se stárnutí? Počítáte si vrásky na čele a ráno marně protahujete ztuhlé klouby? Ve skutečnosti mnohé z vašich orgánů i ve vašem věku ‚září‘ novo­tou. Zjistěte si, jak moc opotřebova­né vlastně vaše tělo je a jak mu zajistit co nejdelší život.

Játra – stáří 5 měsíců

Játra jsou známá svou schopností neustále se obnovovat a neúnavně plní svou detoxikační funkci i u jedinců, kteří je zrovna nešetří. Životnost jaterních buněk je kolem 150 dní a potom jsou nahrazeny novými. Jejich regenerační umění je přitom skoro zázračné. Při větším poškození je možné odebrat až 70 % jaterní tkáně a z toho 90 % opět doroste během dvou měsíců. Ale neradujte se předčasně. Dopracujete-li se až k cirhóze, regenerace poškozených částí jater už nebude možná.

Náš tip: Obnově jater můžete pomoci. Zátěž způsobenou alkoholem, chemickými přísadami v potravinách i nemoce­mi typu žloutenka zmírní bylina s názvem ostropestřec mariánský. Nálevové sáčky koupíte v každé lékárně.

Chuťové pohárky – stáří 10 týdnů

Jazyk je pokrytý asi devíti tisíci chuťových pohárků, které nám zajišťují veškeré kulinářské prožitky. Každý pohárek se skládá z cca 50 buněk a ty se obnovují pravidelně každých deset až čtrnáct dní. To vše ale jen za předpokladu, že se ke svému jazyku chováte ohleduplně. Zánět způsobený infekcí nebo třeba přemírou nikotinu může obnovování omezit a vést až k úplnému znecitlivění chuťových pohárků.

Náš tip: Díky rychlé výměně buněk je snadné chuťové pohárky naučit na jinou stravu. Omezíte-li příliš výrazné potraviny, brzy budete mít požitek z mnohem širší škály chutí.

1 / 3