Vaším dnešním obědem bylo sushi a vy máte pocit, co velikého jste udělala pro své tělo – jedla jste zdravě a dietně! Ostatně včerejší večerní špenátová tortilka byla taky ok – a ještě navíc obsahovala vitaminy a minerální látky ze špenátu. Obyčejnou colu jste už dávno vyměnila za colu light – abyste se zbytečně nedopovala cukrem... Navíc samozřejmě znáte magickou formuli na udržení sexy linie: „Jezte zdravě a lehce. A cvičte!“
Často jsme však lapeni do falešných představ o tom, co je zdravé a lehké. Posvítíme si tu do detailu na pár oblíbených jídel, která bývají všeobecně považovaná za zdravá a lehká, ale ve skutečnosti tomu tak spíš není. Pohodlně se posaďte, začíná naše dietní psychoanalýza. A ještě něco: Víte, co se dostaví na závěr? Říkejme tomu jednoduše:?Prozření.
Vše o sushi
Syrová ryba, řasa, trošička rýže – to přece není tak špatné! Není. Jenže málokdo zůstane u dvou roliček maki. Většinou si ještě přilepšíme různými rolkami, tempurou, sójovkou atd. Háčkem je však také rýže neboli karbohydráty. Podívejme se na tuhle japonskou dobrotu detailněji. Řekněme si, že budete celkem umírněná a dáte si kalifornskou rolku s krabem a avokádem. Ta, když se nakrájí, dělá celkem osm kousků. K tomu přidáte rolku kořeněné rolády se smaženým úhořem. Tak, a teď zavřete oči a zapojte představivost. Těchto dvakrát osm kousků leží na sushi prkénku. S nimi trocha zázvoru, kalíšek sójovky a wasabi. Proti porci řízečku s bramborovou kaší zdánlivě nicotné, že? Čemu ale odpovídá porce sushi, kterou jste právě snědla?