1. dubna 2013
Vyzkoušejte zázračné účinky mrkvičky. Vyplatí se to!
1 / 2

Není ani divu, vlastnos­ti, které tahle svěží jarní zelenina má, ji přímo předurčují k využití při procesu hubnutí. Karotkou se někdy chybně označuje veškerá mrkev, ve skutečnosti je to však název pro rané odrůdy. Zvlášť specifická je baby karotka, což jsou šťavnaté krátké mrkvičky (obvykle od tří do pěti centimetrů) s tupým koncem. Čerstvé se objevují ve volném prodeji už koncem února nebo v první polovině března, je tedy nejvyšší čas začít je vyhlížet.

Prozatím se však můžete s klidem obrátit na mrazicí box. Mražené baby karotky neztrácejí nic z důležitých vitaminů a minerálních látek.

Bonus: Nevyhazujte nať čerstvé baby karotky. Dá se při vaření použít stejně jako bylinky, například k ozdobení polévky nebo salátu.



Vidět lépe!

Výčet toho, co všechno raná mrkev organismu dodává, je  dlouhý. Především provitamin A a karoten, skutečně prospívající očím, především v případě šerosleposti. Tou je ozna­­čováno snížení schopnosti očí přizpůsobit se šeru a tmě. Pro zajímavost: Vitamin A funguje tak, že se v sítnici spojí s bílkovinou opsinem a vyrobí oční purpur (rodopsin) – látku, která je nezbytná k vidění ve tmě. Podle lékařů ke zlepšení tohoto procesu stačí sníst jed­nu mrkev (10 baby karotek) denně.

1 / 2