Je to z dietologického hlediska velká škoda, že se u nás (a ve střední Evropě vůbec) na dýně hledí víc jako na podzimní stylové ozdoby než jako na zdravou zeleninu. Přitom nemají prakticky žádné kalorie a naopak jako bonus dodávají tělu spoustu nezbytných látek. V Americe, která dala světu v noci ze 31. října na 1. listopadu svátek „Halloween“, patří dýně k nejčastěji konzumované zelenině.
Proč je jíst na figuru
Dýně obsahují až 90 % vody. K snědku se pěstuje mnoho druhů, nejrozšířenější je oranžová odrůda hokkaido. Voda v organismu na sebe váže škodlivé látky – toxiny, které pak odcházejí z těla pryč. Jak už bylo řečeno, dýňová dužina je nízkokalorická. Ve sto gramech je obsaženo pouze asi 14 kalorií (64 kJ) – tato hodnota se mírně liší podle druhů dýně. Zároveň však zkonzumujete velké množství užitečné vlákniny. Ta nejen způsobí pocit plnosti a zlepší trávení, ale také rozhýbá peristaltiku i metabolismus celkově směrem k úspěšnému spalování.
Proč je jíst na zdraví
„Pomáhá z organismu vylučovat různé toxiny a tuky, protože ty se vážou vždy na vlákninu,“ chválí dýni odbornice na výživu Alžběta Béderová. „Také je v ní lipolytický enzym, který štěpí tuky, takže o to víc se odbourávají z organismu.“ Konzumace dýní vysloveně prospívá pacientům při ledvinových onemocněních, protože působí močopudně, a také při potížích se slinivkou nebo žlučníkem.
Provitamin A (betakaroten) chrání pokožku před devastačními účinky UV záření. Kromě něho je v dýních celá řada dalších vitaminů, například C, B1, B2, kyselina pantotenová a nikotinová, fruktóza a spousta minerálů – především měď, železo, hořčík a draslík, tedy vesměs prvky ‚zodpovědné‘ za to, jak svěží se cítíte nebo jak kvalitní jsou vaše nehty a vlasy. Dýně má také protibolestivé účinky a doporučuje se k užívání při léčbě bronchiálního astmatu.