1. Vyměňte těstoviny
Nevzdávejte se svých oblíbených těstovin, pouze nahraďte pšeničné celozrnnými. Supermarkety jich nabízejí spoustu, jako třeba špaldové a pohankové. Všechny mají nižší glykemický obsah než pšeničné těstoviny a jsou navíc bohatší na vlákninu.
2. Jezte více polévek
Dietologové z Pensylvánské univerzity jedli kvůli své studii celý rok dvě misky vývaru denně, například ke svačině. Během studie zhubli o polovinu víc než kolegové, kteří tělu dodali stejný počet kalorií ve formě nízkotučných svačin. Zkrátka, nejezte polévky pouze k obědu. Domácí polévky z nízkokalorické zeleniny, jako je mrkev, pórek a dýně, jsou vynikající svačina takřka kdykoliv.
3. Na vaření – olej ve spreji
Je to skvělý způsob, jak snížit na minimum množství tuku při vaření a přitom pokrmu uchovat tu správnou chuť. Běžně jej seženete v dobře zásobených supermarketech a nebo obchůdcích, specializujících se na lahůdky. Pro zpestření ho můžete naplnit bylinkami, které zjemní chuť.
4. Vynechte steaky
Namísto hovězího a vepřového masa vyzkoušejte zvěřinu, pštrosí a nebo buvolí maso. Všechna tato masa obsahují málo nasycených tuků, ale přesto jsou nabitá proteiny a železem.
5. Zelené potraviny
Zkuste si koupit doplňky stravy, obsahující mořské řasy bohaté na živiny, výtažky z travin, zelených druhů zeleniny, bylinek, ovoce a plodů. Obsahují nejen málo kalorií, ale hlavně udrží vaše mlsání na uzdě.
6. Povzbuzující tabletky
Cvičíte, ale stále nehubnete? Zkuste carnitin – aminokyselinu, která pomáhá tělu efektivněji spalovat tuky. Užívání jedné tabletky ráno na lačno a pak další zhruba dvě hodiny před cvičením vám dodá energii a zrychlí spalování tuků během cvičení.