Snažíte se ze svého jídelníčku vypustit sladká a tučná jídla, ale kdykoli zahlédnete ve výloze cukrárny čokoládový dort se šlehačkou, podlehnete vášni pro sladké a potom se trápíte výčitkami svědomí? Prozradíme vám superzeštíhlující tajemství, díky němuž přestanete být otrokyní své touhy po mlsání.
„Já se opravdu snažím, ale jedině sladké mi pomáhá od mých neustálých depresí.“
„Nemám vlastně hlad, ale cítím, že musím něco sníst.“
„Už jsem vyzkoušela úplně všechno, ale stejně se mi nikdy nepodařilo zhubnout.“
Takové zoufalé povzdechy slýchají pravidelně odborníci na správnou výživu od svých klientů. Jenže ztráta přebytečných kilogramů opravdu není neuskutečnitelný cíl. Když chcete zhubnout, nemusíte zrovna strádat hlady, čarovat s nízkotučnými potravinami nebo zkoušet „přechytračit“ své tukové buňky. Hubnutí velkou měrou závisí na udržování vyrovnané hladiny cukru v krvi – nebo přesněji na prevenci nízké hladiny cukru a vytváření jeho správné hladiny. Když zabráníte příliš nízkému obsahu cukru v krvi, zbavíte se potřeby cpát do sebe škroby, cukry, alkohol, kofein a tuky, které narušují vaši dietu. Jinými slovy: můžete odolávat pokušení! Poradíme vám, jak na to.
Cukr na horské dráze
Abyste si dokázala vytvořit odolnost proti pokušení, musíte vědět, co ovlivňuje hladinu cukru v krvi a jak celý proces funguje. Když něco sníte, je potrava přeměněna na glukózu, která je palivem pro tělo. Karbohydráty, obzvláště ty sladké, jako například koláče, a některé zpracované škroby (jako těstoviny a bílý chléb) přemění metabolismus na glukózu poměrně rychle; proteiny a tuky zpracovává postupně. Mezitím slinivka vyrábí inzulin, který přemisťuje glukózu z krve do tělesných buněk, kde je využívána pro tvorbu energie. Když máte hladinu glukózy stabilní, tělo na správné množství cukru v krvi reaguje příznivě. Cítíte se aktivní, jste sytá a nepotřebujete se dorážet malými svačinami. Když máte příliš málo glukózy, zakoušíte stav nízké hladiny cukru v krvi. Vaše tělo nekontrolovatelně touží po škrobech a sladkých uhlovodanech, jako jsou bonbony, alkohol, čokoláda, zmrzlina, koláče, chléb a sušenky – tedy po jídlech, která se nejrychleji přemění na glukózu.