V posledních letech se stále více doceňuje pozitivní vliv kakaa a čokolády na lidské zdraví. Přestože dál přetrvává názor, že čokoláda patří mezi jídla, která by se měla konzumovat jen občas a v malém množství, některé vědecké studie naznačily, že několik gramů čokolády denně zlepšuje vlastnosti výstelky cévní stěny, má pozitivní vliv na funkci krevních destiček a snižuje krevní tlak.
Potvrzuje to i nejnovějšívýzkum německých vědců. Probíhal několik let a zúčastnilo se ho téměř 20 tisíc lidí ve věku 35 až 65 let. Všichni byli na začátku studie zdraví, to znamená, že neměli za sebou srdeční infarkt nebo mozkovou příhodu a neužívali žádné léky na snižování krevního tlaku. V průběhu přibližně osmi let bylo v této skupině obyvatel zaznamenáno celkem 166 infarktů myokardu a 136 mozkových příhod, ze kterých se pak vycházelo.
A jakou roli sehrála čokoláda? Krevní tlak, jehož zvýšené hodnoty jsou rizikovým faktorem pro vznik kardiovaskulárních příhod, byl nižší u skupiny s nejvyšší konzumací čokolády. Nebylo proto překvapením, že relativní riziko infarktu a mrtvice bylo ve skupině s nejvyšším příjmem kakaa pouze 61 %rizika oproti skupině s nejnižším podílem čokolády ve stravě.
Z výsledků jistě nelze vyvodit, že budete-li jíst několik kilogramů čokolády denně a zapíjet ji 2 litry horkého kakaa, budete zdraví jako řípa. Potvrzuje se však, že čokoláda v přiměřeném množství může do určité míry podpořit lidský organismus a zlepšit vaše šancena spokojený život. Kromě toho čokoláda obsahuje celou paletu prospěšných látek, antioxidantů i skvěle chutná…