18. června 2012
Rozhodli jsme se položit na oltář všechna dosud psaná dietní doporučení. Je načase podívat se pravdě „do talíře“...
1 / 2

Nalejme si pohár pravdy o nejpřeceňovanějších a nejpodceňovanějších taktikách hubnutí! Možná nás budete chtít ukamenovat, možná se zamyslíte nad tím, proč byly vaše minulé pokusy zhubnout neúspěšné, a možná se konečně vydáte správnou cestou…

Jíst co hrdlo ráčí vs. Všeho s mírou
Přeceňováno: Frekventované pojídání
Mlsání v průběhu celého dne by mělo zabraňovat kolísání hladiny cukru v těle a tím nám pomoci se narázově nepřejídat a následovně snížit váhu. Ale i svačinky s minimálními ohledy na kalorie vedou k povolení našich opasků.
Podceňováno: Vědomé plánovaní
Nejdůležitější je seznámit se s rytmem svého hladu a zařídit si to tak, abyste sáhla po potravě přesně v okamžiku nejvyšší chuti. Až poznáte, kdy „to“ na vás nejčastěji přichází, budete více dbát na stravovací návyky a utnete tipec nekontrolovatelnému uždibování. Také si budete více uvědomovat, co vlastně do úst strkáte!

Dělená strava vs. Plnohodnotná
Přeceňováno:
Předepsané kombinace jídel
Pokus přelstít metabolismus kombinováním stravy je velmi komplikovaný. Můžete jíst škrob se zeleninou a proteiny se zeleninou, ale už nesmíte konzumovat škroby s proteiny, anebo do sebe máte ládovat samotné melouny? Některé jídlo se hodí jíst dopoledne, zatímco jiné by se mělo konzumovat navečer. Celá myšlenka dělené stravy je podle dietologů pošetilá – většina potravin totiž obsahuje uhlovodany i proteiny. Pokud dojde k úbytku na váze, je to jen tím, že jste eliminovala „míchané“ potraviny, jako jsou překombinované lasagne.
Podceňováno: Proteiny a karbohydráty v každém jídle
Vyrovnaná dieta je chutnější, sytější a hlavně výživná. Navíc udržuje trávicí systém a metabolické procesy v jejich přirozeném chodu. Proteiny, karbohydráty a tuky pracují dobře spolu dohromady a můžou zefektivnit dietu. Jak tedy správně vypadá vyrovnaná strava? Rozdělte talíř na dvě poloviny: jedna půlka by měla být plná zeleniny a ta druhá by měla být rovnoměrně rozdělena na zdroj libového proteinu (vajíčka, ryba, kuře bez kůže, tofu) a celozrnné obilniny (hnědá rýže nebo chléb, proso nebo jiná vařená obilovina).

1 / 2