10. května 2012
Jezte míň. Vybírejte čerstvá, jednoduchá, průmyslově nezpracovaná jídla. A nenakupujte hlouposti.
1 / 3

Většinou se nad jídelníčkem zamýšlíme v souvislosti s naší postavou, s naším zdravím. Zkuste svůj pohled otočit a podívat se skrze jídlo na okolní svět. Globálně. Jaký má dopad to, co kupuji a jím, na stav naší planety? Kolik utrpení způsobuji tím, co jím, zvířatům? A když se mi zdá, že kuře trpí, co kreveta? Setkáte se s různými názory. Ten nejí živočichy,  kteří mají oči a mohou se na něj podívat, ta zase ty chlupaté, dalšímu je líto i brokolice, protože je také živá, a tak jí jen ovoce, protože to je pouze fragment jiné rostliny, která jeho konzumací nic neztratí. Co člověk, to názor, to etický argument. Ideální je řídit se vlastní intuicí a soucitem a zároveň zapojit do hry rozum, což znamená, zjistit si fakta. Buďte si totiž stoprocentně jistá, že kdybyste viděla čísla, která se týkají produkce masa, určitě by vás to inspirovalo k zamyšlení – kolik krav musí zemřít, aby se pak jejich maso v supermarketu neprodané a zkažené vyhodilo, kolik již zkaženého kuřecího masa pak naservírují v podobě výživných granulí dalším kuřatům nebo rybám na farmách? A co osobní zkušenost? Jedna z nás viděla, jak táhnou krávy hromadně na porážku, slyšela, jak zoufale bučely… Druhá z nás stála v koloně vedle kamionu kuřat natěsnaných v mrňavých klecích po deseti… A obě dodnes nedokážou žádné maso pozřít.

Nemusíte brát v potaz jen míru utrpení jiných tvorů, můžete se také ptát, kolik pesticidů zamoří půdu při pěstování některých druhů ovoce a zeleniny, nebo kolik energie a vody stojí výroba určitých potravin, jak moc jsou ekologické ty které obaly, jak složitá je logistika… Při rozhodování je vždy dobré nenechat se strhnout fanatismem a umělými koncepty. Moc hezky to vystihl můj profesor biologie, kterého jsem byla dvacet let po maturitě navštívit: „Víte, oni studenti moc rádi bojují za záchranu deštných pralesů, ale že by na chodbě někdo zalil květiny, to je nenapadne.“ Uvažujte nehystericky a s citem k sobě i okolí. Jaké máte možnosti?

1 / 3