28. března 2012
Když na jaře změníte svůj jídelníček podle středomořských zásad stravování, povezete si na letní dovolenou v tašce plavky menší konfekční velikosti!
1 / 2

Zařiďte se tak, abyste tradiční potraviny typické například pro Řecko mohla považovat přímo za domácí. Následující dieta je v odborných publikacích popisována jako ‚středomořská‘. Nenabízí přesný rozpis toho, co máte kdy jíst a v jakém množství. Je založena na principu radikální změny jídelníčku.

Nejen, že funguje – do půl roku byste měla mít nejméně o pět kilogramů méně, ale její efekt je trvalý, jo-jo hrozí, jen když se bezhlavě vrátíte k původní­mu jídelníčku. V podstatě vám poděku­je celý organismus. Není totiž náhodou, že v přímořských státech jsou procenta obezity, srdečních a cévních problémů, rakoviny a dalších nebezpečných onemocnění mnohem nižší než u nás. Co tedy musíte udělat?

Nahraďte červené maso rybami

Nejlépe vařenými v páře nebo pečenými, smaženým se vyhněte. Červené maso příliš zatěžuje organismus, jeho trávení dlouho trvá. V době hubnutí je bílé maso mnohem lepší variantou. Takže ryby konzumujte alespoň dvakrát týdně (dodají tělu například důležité omega-3 mastné kyseliny) a dopřát si můžete i bílé maso z kuřecích nebo krůtích prsou.
Co je zakázáno: Veškeré uzeniny včetně šunky.

Víno vám prospěje

Po alkoholu nám lépe chutná, a to má dopad i na naši linii.  Maximálně dvě deci kvalitního červeného vína večer třikrát v týdnu však vaše dietní záměry neohrozí. Vědci ještě přesně nevědí, proč se národy milující červené víno jeví jako nejzdravější na světě. Je to ale neoddiskutovatelný fakt. Červené blahodárně působí i na pleť, odborné studie prokázaly, že vypíná drobné mimické vrásky.
Co je zakázáno: Jakýkoliv jiný alkohol.

1 / 2