22. března 2012
Pro všechny, kdo chtějí zhubnout nebo se jen cítit svěží, máme pět žhavých favoritů pro očistu těla!

Chřest

Málokterá delikatesa je tak zdraví prospěšná jako chřest. Kyselina listová, draslík, vitaminy A, C a K a mnoho dalších. Báječný je také jako zdroj vlákniny, z jednoho šálku chřestu jí získáte 4 g – 14 % denní potřeby. Stogramová porce má pouhých 22 kcal, takže si ho můžete dopřávat, co hrdlo ráčí. Tepelná příprava chřestu patří zpravidla do skupiny nízkokalorických, což je další výhoda. A pozor – nejhodnotnější a nejchutnější úlovky najdete na pultech od poloviny dubna.

Jahody

Určitě jste je viděli v obchodech celou zimu, ale upřímně řečeno – ty většinou nejsou ono. S prvním jarním sluníčkem chutnají mnohem lépe. Šálek jahod má jen 49 kalorií, ovšem spoustu vitaminu C. A když připočítáte ještě 12 % vlákniny, má-te několik dobrých důvodů, proč čerstvé jahody nakrájet do ranní porce obilovin, v poledne do ovocného salátu a večer je rozmixovat do osvěžujícího smoothie nápoje.

Rukola

Pikantní lístky podobné pampelišce jsou podle italských kuchařů nejlep­ší hned zjara, kdy je jejich chuť díky chladnějšímu počasí jemnější a mé­ně ostrá. S rukolou nešetřete při přípravě salátů ani těstovin, v podstatě ji můžete přidat téměř všude. Pár natrhaných lístků báječně osvěží váš oblíbený kuřecí salát a celý šálek rukolových lístků má zanedbatelné 4 kalorie! Stejně jako ostatní listová zelenina je rukola bohatou zásobárnou kyseliny listové a vitaminu A a C. ‚Céčka‘ obsahuje dokonce víc než ostatní druhy zelených salátů.