3. března 2012
Zeleninu jezte čerstvou. Skladováním a tepelnou úpravou se látky ztrácejí.
1 / 2

Vegetariánství je specifický způsob stravování, který vylučuje z jídelníčku maso a produkty z něj. Protože je však živočišná strava bohatá na mnoho důležitých vitaminů, minerálů a dalších látek, je třeba doplnit je prostřednictvím jiných zdrojů. Na co dávat pozor, aby vaše tělo při bezmasé dietě nestrádalo?

■ Kyselina listová
Jde o vitamin skupiny B. Podílí se na tvorbě červených krvinek a napomáhá správnému dělení buněk a posiluje nervový systém. Při jejím deficitu hrozí ateroskleróza, trombózy a sklon ke zhoubným nádorům. Sice je obsaže­na v zelenině, ale jen v těžce vstřebatelné formě. Nejbohatším zdrojem jsou slunečnicová semínka nebo hlávkový salát, musí však být čerstvý.

■ Vápník
Napomáhá při přenosu nervových vzruchů a udržuje srdeční rytmus a správnou srážlivost krve. A především funguje jako základní staveb­ní prvek kostí. Nedostatek způsobuje křeče, bolesti kloubů a zvýše­nou lámavost kostí. Kromě mléčných výrobků ho získáte z brokolice či sezamových semínek.

■ Zinek
Významně podporuje obranyschopnost organismu, napomáhá v potlačování alergií, zlepšuje stav kůže a urychluje proces uzdravování. Jeho nedostatek se projevuje sníženou chutí k jídlu, padáním vlasů, průjmy a náchylností k nemocem. Doplníte ho mléčnými výrobky, ořechy a celozrnnými potravinami.

■ Železo
Je nezbytnou součástí hemoglobinu, který umožňuje transport kyslíku z plic ke všem buňkám v těle. Je-li ho v těle málo, hrozí chudokrevnost, celková únava a dušnost. Nalezne­te je např. v sójové mouce nebo luštěninách.

1 / 2