Nechápete, proč je těžší si v zimě udržet štíhlou linii? Vysvětlení je zcela jednoduché. Chlad a nedostatek sluníčka má na náš organismus celkově negativní dopad. Cítíme se unavení, ospalí, podléháme depresím a náš organismus má mnohem horší spalování. V chladných dnech si tělo uchovává tukové zásoby. Ochlazuje se, což znemožňuje odbourávání tukových buněk. Následně pak nemáme dost sil na to, abychom si šli zacvičit nebo se projít, a místo toho popíjíme svařená vína nebo grog a mlsáme bábovku k horkému čaji. Jak se tomuto opakujícímu se ročnímu cyklu bránit? Stačí pozměnit jídelníček – soustředit se na potraviny, které organismus rozehřejí a opět nastartují metabolismus. Správná zimní strava přitom zmírní touhu po sacharidech a dodá tělesnou energii. Poradíme vám, kde je hledat a jak je zařadit do jídelníčku.
Zásada číslo 1: Dietním jídelníčkem v zimě nezhubnete!
V zimě zapomeňte na klasické dietní menu v podobě lehkých zeleninových salátků a suchárků. Právě tahle strava totiž organismus ochlazuje, což brzdí spalování tuků, takže nám v tomto případě nízkokalorické stravování v boji s kily nijak výrazně nepomůže. Zaměřte se raději na potraviny, které především probudí organismus k činnosti a urychlí tak me-tabolismus. Zároveň vám dodají potřebné vitaminy, minerály a ztracenou energii. Máme seznam tipů na ‚zahřívací‘ potraviny...
Zahřívací potraviny:
- plísňové, kozí a ovčí sýry
- kuřecí, skopové, jehněčí maso
- česnek, cibule, pórek, křen, chřest, chilli papričky
- broskve, třešně, maliny, datle
- skořice, zázvor, badyán, bazalka, hřebíček, fenykl, pepř, kmín
- mák, vlašské ořechy, slunečnicová semínka
- teplé zeleninové polévky
- rýže, pohanka.