Co jíst
Tělo vyžaduje větší porce, tak mu vyjděte vstříc a dopřejte mu je. Ale pozor na jejich složení! Rozhodně to neznamená dát si k snídani navíc dva rohlíky silně namazané máslem a po obědě ještě velký dort se šlehačkou. Organismus sice sacharidy potřebuje, ale myslete přitom na své zdraví a kombinujte je nejlépe s bílkovinami. Snídejte jogurt s cereáliemi a čerstvým ovocem, případně plátek celozrnného chleba. Využívejte nízkotučný tvaroh a připravte si z něj pomazánky (se šunkou, s ředkvičkami, s petrželkou). Na povzbuzení unaveného organismu si ráno vymačkejte čerstvou šťávu z pomerančů, grapefruitů nebo mandarinek. Nezapomínejte na rýži, mořské a sladkovodní ryby, kuřecí maso.
Zahřejte se jídlem
Mnoho potravin náš organismus ochlazuje – ten pak nedokáže spalovat tuky, proto je třeba jej znovu probudit k činnosti. Pár tipů najdete níže. Jsou dietní, dodají vám potřebné vitaminy, minerály a také ztracenou energii.
‚Zahřívací‘ potraviny
? teplé zeleninové polévky
? obiloviny: rýže, pohanka
? maso: kuřecí, skopové, jehněčí
? mléčné výrobky: plísňové, kozí a ovčí sýry
? ovoce: broskve, třešně, maliny, datle
? zelenina: česnek, cibule, pórek, křen, chřest, chilli papričky
? ořechy: mák, vlašské ořechy, slunečnicová semena
? koření: skořice, zázvor, badyán, bazalka, hřebíček, fenykl, pepř, kmín
? nápoje: červené víno, rýžové víno, káva, zázvorový čaj
Když vás honí mlsná:
Potřebné tuky a bílkoviny tělo získá z ořechů. Ideální je směs z nesolených a nepražených oříšků (arašídy, vlašské ořechy, mandle, kešu, para ořechy). Vyzkoušejte také sušené maso.