10 věcí, které jsme nevěděli o konzervě

Konzervované jídlo dlouho vydrží a usnadňuje život. Kdo tuhle revoluční metodu vymyslel?

konzervované jídlo

jídlo v konzervě

konzerva

1. Po staletí se trvanlivost jídla prodlužovala nasolováním, uzením, sušením nebo máčením v alkoholu, olivovém oleji, octu či medu. Žádná z těchto metod ale nedokázala zachovat potraviny dlouhodobě čerstvé.

2. V roce 1795 Napoleon Bonaparte slíbil odměnu tomu, kdo pro armádu vymyslí způsob delšího uchování potravin. Pařížského kuchaře Nicholase Apperta napadlo: „Proč by se jídlo nemohlo dávat do lahví jako víno?“ V roce 1809 přichází s převratnou novinkou – potravinu povaří, naskládá do skleněných nádob, uzavře korkovými zátkami a opět povaří. Po čtyřměsíčním pobytu na moři byly konzervy otevřeny a komise jídlo ochutnala. Zaslouženou odměnu vyplatil Bonaparte vynálezci osobně! 

3. Appertovu metodu vylepšil obchodník Peter Durand, který jídlo převařil v částečně otevřené plechovce a pak nádobu vzduchotěsně uzavřel. Skleněné dózy navíc nahradil plechovkami, které před korozí chránila vrstva cínu. Díky tomu šly lépe utěsnit a lépe odolávaly transportu. První továrna na výrobu konzerv byla založena v roce 1812 v Anglii.

4. Zpočátku měly konzervy jednu vadu – nesnadné otvírání. Na obalech se psalo: „Ploché víčko odstraňte dlátem a kladivem.“ Vojáci k tomu používali bajonety, nože nebo pistole. Situaci vyřešil Angličan Robert Yates, který si v roce 1855 nechal patentovat první otvírák na konzervy.

5. Konzervárenské firmy zaznamenávaly zvýšenou poptávku hlavně během války. Koncem devatenáctého století vzrostl zájem o levnou a rychlou přípravu pokrmů bez každodenních nákupů. Se zdokonalováním materiálů a strojů byly konzervy plněny stále různějšími potravinami. K masným výrobkům, zelenině a luštěninám přibyly i polévky, nápoje, kondenzované mléko, tabák či káva. Na úspěch konzerv navázaly tlakové nádoby na spreje a plechovky s nápoji.

Autor: Cosmopolitan
Rubrika: Gurmet

Může Vás zajímat