Připravte si doma originální carpaccio

Za carpaccio se dnes vydává leccos. Třeba i ananas. Přitom to má být syrové maso nakrájené na tenké plátky s majonézovou omáčkou, které jsou pojmenované po malíři!

carpaccio

Žila, byla a samozřejmě i jedla jedna komtesa. Amalie Mocenigo milovala maso, ale doktor ji ho zakázal jíst vařené. Majitel Harry’s baru v Benátkách nelenil a vymyslel pro ni jídlo, kdy jí servíroval její oblíbené hovězí v jiné podobě. Syrové! Fígl spočíval v nakrájení masa na supertenké plátky. Aby pokrm dostal říz, zakapal je majonézovou omáčkou. Když přemýšlel, jak pokrm pojme­novat, vzpomněl si na velkou výstavu malíře Carpaccia, která v té době v Benátkách byla.

Stejně jako na talíři i na plátnech malíře hrají prim červe­né a bílé tóny. A tak bylo o názvu pokrmu, který dobyl svět, rozhodnuto! Jeho bar Harry’s teď patří k nejslavnějším na světě. Na drink a dobré jídlo si tam rád zašel třeba Hemingway, Chaplin nebo Onassis. Až budete v Benátkách, vyzkoušejte ho, funguje dodnes! Napodobeniny jsou pak po celém světě, ale originál je jen jeden. Vždyť víte!

Vynalézavci dneska už nazývají carpacciem cokoliv, co je nakrájené na slabé plátky. Losos, houby, červená řepa, okurky, meloun, lilek, jahody, ananas. A tak si raději dejte pozor, když si ho budete objednávat v restauraci. Vždy by u něj měla být uvedena přesná specifikace suroviny, ze které kuchař pokrm připravil.

Autor: Jackie
Foto: Shutterstock,
Rubrika: Gurmet

Může Vás zajímat