V hlavní roli - jahody! 5 jahodových dezertů

Červené, lesklé, voňavé a šťavnaté jahody patří k letním měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce.

jahodové želé

jahodový dezert

jahodový dort

jahody

Tvarohový dort s jahodami
Přísady:
Na těsto:
200 g hladké mouky, ½ rovné KL kypřícího prášku do pečiva Dr.Oetker, 50 g moučkového cukru, 1 vejce, 100 g změklého másla nebo margarínu
Na náplň: 500 g měkkého tvarohu, 130 g moučkového cukru, 1 Vanilínový cukr Dr.Oetker, 4 žloutky, 2 KL Citrónového aroma Dr.Oetker, 50 g na mírném ohni rozpuštěného másla, 4 bílky
Na želé: 500 g čerstvých očištěných a na plátky pokrájených jahod, 250 ml ovocné šťávy (popř. bílého vína nebo vody), 2 – 3 PL cukru, 1 Dortové želé červené Dr.Oetker, trochu nasekaných mátových lístků

Příprava:
Suroviny na těsto v míse ručně prohněteme. Vyklopíme na pomoučněný vál a vypracujeme těsto. Ze 2/3 těsta vyválíme plát a vyplníme jím vymazané dno dortové formy o průměru 26 cm. Ze zbylého těsta vyválíme váleček a vytvoříme z něho okraj dortu asi 3-4 cm vysoký. Suroviny na náplň kromě bílků důkladně promícháme. Z bílků ušleháme sníh a lehce vmícháme do připraveného tvarohu. Náplň stejnoměrně rozlijeme na těsto a pečeme v předehřáté troubě.

Elektrická trouba:         180 °C
Horkovzdušná trouba:  160 °C
Plynová trouba:            stupeň 3- 4
Doba pečení:               asi 50 minut

Upečený dort necháme zcela vychladnout. Připravené jahody poklademe na tvaroh tak, abychom neměli žádné volné místo, aby neproteklo želé. Dort odložíme do chladu. Dort posypeme nasekanou mátou a připravíme želé dle návodu na obalu a opatrně jahody zalijeme. Odložíme asi na 3 – 4 hodiny do chladu, opatrně odstraníme okraj formy a servírujeme.

Autor: jpž
Foto: Dr.Oetker,
Rubrika: Gurmet