Fialové časy - hubněte díky švestkám

Švestky zahájily fialovou vlnu na stáncích s ovocem a zeleninou. Svezte se na ní a štíhlou linii máte raz dva.

švestkový salát

švestková dieta

švastky

jak zhubnout

jak hubnout

hubnutí

Máte švestky v hlavě spojené jen s drobenkovými koláči, knedlíky, buchtami, povidly a maximálně slivovicí? Podívejte se na ně z dietní stránky, protože určitě stojí za pozornost. Už jen samotný fakt, že 10 dkg ovoce obsahuje 85 % vody a pouhých 210 kJ, by vás měl přimět zařadit švestky do své diety.

Diety totiž tohle ovoce milují – švestky jsou nejen málo kalorické, ale obsahují velké množství vlákniny, která vás zasytí. Naordinujte si švestkový týden – zařaďte pět středně zralých plodů místo každé přesnídávky, večeřte pouze míchaný zeleninový salát, dodržujte pitný režim a v neděli budete naprosto spolehlivě o jedno až dvě zdravá kila štíhlejší. Nehledě na fakt, že organismu prospějete. Švestky domácí jsou bohatou zásobárnou vitaminů a minerálů, nadarmo nezískaly přezdívku ‚přírodní tableta B-komplexu‘. Vitaminu C v nich sice není moc, ale na dalších látkách si tenhle ‚handicap‘ vynahrazují.

Jak pomáhají zdraví
Vitamin B patří mezi nejúčinnější antioxidanty, odbourává škodlivé látky a chrání před některými druhy rakoviny.
B 12 je velmi důležitý pro krvetvorbu a působí jako prevence proti chudokrevnosti.
Vitamin H biotin je nezbytný pro látkovou přeměnu, pomáhá kráse a zdraví vylepšováním kondice pokožky, vlasů a nehtů.
Vitamin E je antioxidant chránící buňky před stárnutím a poškozením, funguje jako prevence některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních chorob. Navíc zvládá udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi.

Kromě vitaminů obsahují švestky také účinné minerály. Především draslík (srdce, nervy, svaly), fosfor (látková přeměna, zuby, kosti), vápník (kosti, zuby, nervy) a hořčík (mozek, svaly, metabolismus). Švestky jsou neocenitelným pomocníkem v rozhýbávání neochotné peristaltiky střev. Pomohou vám jak čerstvé, tak sušené (ovšem pozor, sušením nabývají na
kaloriích přibližně třikrát). Zrychlení zpracování potravy startuje mechanismus a pochopitelně také proces hubnutí. To je neocenitelné!

Autor: Jackie
Foto: Shutterstock,
Rubrika: Krása & Móda