Základem vyváženého jídelníčku jsou bezesporu tuky, a to zejména rostlinné. Bez tuků se totiž neobejdeme, mimo jiné jsou v nich rozpustné některé životně důležité látky a vitaminy. Lepší, než se s nimi snažit nadobro zatočit, bude věnovat pozornost tomu, jaké tuky vlastně konzumujeme.
Co je vlastně margarín? Margarín je roztíratelný rostlinný tuk. Vyrábí se z rostlinných olejů, například slunečnicového nebo řepkového, které se za stálého chlazení míchají s vodou. Aby se tyto dvě jinak neslučitelné látky spojily, přidává se emulgátor, například přírodní lecitin. Margarín si můžete připravit i doma a jako emulgátor použít třeba vaječný žloutek. |
„Nová předsevzetí jsou většinou zaměřená na zdravější životní styl včetně zdravého stravování. Začněte třeba tím, že upřednostníte rostlinné tuky před živočišnými. Doporučený poměr ve stravě je takový, aby rostlinné tuky tvořily dvě třetiny a živočišné jednu třetinu denního příjmu tuků,“ říká Soňa Vojtíšková, nutriční terapeutka pracující metodou Systém asistovaného hubnutí. Podle ní má většina z nás tento poměr opačný – do svého jídelníčku zařazujeme převážně živočišné tuky, což nám neprospívá.
Hlavním strašákem pro české ženy i muže jsou nemoci srdce a cév, a právě rostlinné tuky jim pomáhají předcházet. „Předností kvalitních rostlinných tuků a olejů je nízký obsah nasycených mastných kyselin a naopak vyšší obsah nenasycených mastných kyselin, které podporují snižování hladiny cholesterolu v krvi. Jsou tedy prevencí vzniku kardiovaskulárních chorob,“ vysvětluje Soňa Vojtíšková. Recept na zdravější jídelníček je tedy jasný: snížení spotřeby živočišných tuků a zařazení dostatečného množství těch rostlinných.
Pokud jíme maso, tuků živočišného původu z něj máme ve stravě většinou dost. Je ale i spousta příležitostí, jak přijímat také rostlinné tuky – od margarínu k namazání na chleba až olivový olej třeba do salátů. Z potravin bohatých na kvalitní rostlinné tuky se zkrátka dá poskládat jídelníček na celý den.
„Pravidelně do svého jídelníčku zařazujte rostlinné dny,“ radí Soňa Vojtíšková. „Místo masa nachystejte rodině luštěniny, zpestřete snídani pomazánkou z avokáda či směsí ořechů a semínek. Do zeleninového salátu přidejte olivy. V běžně dostupných potravinách lze získat rostlinné tuky v podobě olejů a roztíratelných tuků – margarínů.“
Tip: „Obecně platí, že pro konzumaci tuků je důležitá jejich kvalita. Nevhodné pro svůj obsah jsou proto například sušenky s polevami, levné náhrady čokolád či sladké pečivo,“ varuje Soňa Vojtíšková.